7% от хората казват, че изобщо няма да гласуват на вота

Ако местните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,2%, за БСП – 12,8%, ДПС – 7,1%, РБ – 3,4%, ПФ – 2,3%, „Атака” – 2,1%, а за АБВ – 1,6%. Това показва проучване на "Сова Харис" за политическите нагласи на българите, по поръчка на вестник „Преса”. То е направено в периода 12-18 март. Около шест месеца преди изборите за местна власт почти половината от избирателите заявяват, че не възнамеряват да вземат участие в тях. 17% от хората казват, че изобщо няма да гласуват на местните избори.

 

Според агенцията предимство ще получат кандидатите на партиите с изградени структури и твърди електорални ядра. При ниска избирателна активност значението на купените гласове ще се увеличи. Евентуален контрапункт на тези негативни обстоятелства може да бъде мажоритарният компонент. 

 

При така стеклата се ситуация най-добре подготвена партия за предстоящите избори отново е ГЕРБ. Шансовете за мащабна победа на местните избори изглеждат стабилни, отчитат от „Сова Харис”.

 

Липсата на перспектива се откроява като основен проблем за БСП. Неуспехът на кабинета "Орешарски” засега е пречка за социалистите да заемат позицията на алтернатива в представите на избирателите. На изборите през есента тази година БСП ще има трудната задача да покаже, че е започнала промяната в себе си, сочат от агенцията.

 

В електорален план ДПС изглежда стабилно, но от желан центристки съюзник на всяка власт, Движението се превърна в нежелан партньор за всички основни политически субекти, отбелязват от "Сова Харис". "Екипът на Лютви Местан изпадна в изолация. Това обстоятелство предполага, че на местните избори в много райони ДПС ще срещне по-консолидирана съпротива от своите опоненти", допълват от там.

 

Засега Реформаторският блок продължава да отстоява част от идеите, с които привържениците му го изпратиха във властта. Разногласията на партиите в Блока и изкушенията във властта са сериозните препятствия, с които Реформаторите трябва да се преборят за да запазят енергията на подкрепящите ги, отчитат от „Сова Харис”.

 

Борбата между Патриотичния фронт и "Атака" за спечелване на гласовете в нишата на националистите продължава с пълна сила. "Атака” залага на проруските настроения, а Патриотите – на отстояване на вижданията си чрез присъствието си в управляващото мнозинство. Засега обединението между Красимир Каракачанов и Валери Симеонов има лек превес.

 

АБВ са изправени пред трудна дилема. Консолидацията на лявото пространство преди местния вот е очевидна необходимост за избирателите с леви нагласи. Без единодействие с БСП на местните избори партията на Георги Първанов не би могла да разчита на значими резултати.

 

За ББЦ може да се каже, че нейният лидер остана в позицията на "и сам воинът е воин". За Николай Бареков не остава нищо друго, „освен да очаква ветровете на промяната”, сочи проучването.