В лиценза му за пилот е пишело, че може да лети, но при редовни медицински прегледи, според "Билд"

 

Четвърти ден продължава разследването на жестоката самолетна катастрофа в Алпите. Тази сутрин полицията съобщи, че е открила важна улика в дома на втория пилот, за когото се предполага, че е разбил самолета умишлено. Разбра се още, че първият пилот се опитвал да разбие вратата на кабината, докато вътре Андреас Лубиц е снижавал самолета. 

 

Германските власти се заеха да разследват под лупа подробностите около живота на втория пилот. Всички сега очакват да разберат резултата от обиските в дома на Лубиц в Дюселдорф и на родителите му в близкия град Монтабаур. Колкото повече става наличната информация около фаталния полет на „Джърмануингс”, толкова повече стават и въпросите около причините за трагедията. 

Още по темата

 

Германският вестник „Билд” съобщи, че главният пилот на трагичния полет е използвал брадва в опит да разбие вратата на пилотската кабина. Представители на „Джърмануингс” потвърдиха, че такъв инструмент е част от оборудването на Еърбъса. Ключова информация, макар и непотвърдена официално.

 

Вторият пилот Андреас Лубиц, смятан за виновен за катастрофата, преди шест години се е лекувал в психиатрия, съобщава още „Билд”. Вестникът разкрива засекретеното здравно досие на Лубиц, от което става ясно, че той е страдал от тежка депресия. Пилотът имал пристъпи на страх и паника. Нещо повече - по време на обучението му в „Луфтханза” на няколко пъти е отбелязвано в докладите, че той е временно неспособен да лети, защото е прекалено слаб психически. 

 

Университетската клиника в Дюселдорф обаче отрече пилотът да е имал депресия.

 

В интервю за СNN изпълнителният директор на „Луфтханза” заяви, че авиокомпанията подбира своите пилоти изключително внимателно, а Лубиц е отговорил на всички изисквания. В лиценза за пилот, който той в крайна сметка получава, е отбелязано, че може да лети, но трябва да се подлага редовно на специални медицински прегледи. 

 

Отново според в. „Билд” Андреас Лубиц е имал и лични проблем заради отношенията с приятелката си. Наскоро той се разделил с нея, разказват негови съседи от родното му градче Монтабаур. При обиските в дома на Андреас в Дюселдорф и на родителите му в Монтабаур са иззети лични вещи. Говорител на полицията съобщи, че сред тях има вещи, които могат да хвърлят светлина върху разследването.

 

Разкритията обаче вече накараха редица авиокомпании да въведат спешно нови правила за сигурност. Канада и няколко европейски авиокомпании решиха да променят правилата по време на полет. След последните разкрития за катастрофата на германския самолет вече става задължително в пилотската да има винаги двама души. Когато един от двамата пилоти напусне кабината, главният стюард ще заеме неговото място.