Освиркаха проф. Божидар Димитров на обществено обсъждане относно проекта на арх. Юлий Фърков

 

В медиите се появи информацията, че директорът на НИМ проф. Божидар Димитров е бил освиркан и изгонен по време на обществено обсъждане за бъдещето на Небет тепе, което обществената власт в Пловдив свика. На него Димитров се опитал да вземе думата, за да защити идейния проект на архитект Юлий Фърков, но е бил освиркан. Проектът стана повод за дебата, на който присъстваха повече от 200 души.

 

"Аз се чудя защо изобщо има обсъждане на проекта за Небет тепе, тъй като вече е подписан от Министерство на културата и трябва да се изпълнява. Пловдивската колегия обаче беше решила да устрои публичен съд на архитект Фърков, който е един от най-добрите”, коментира в "Здравей, България” проф. Димитров, като допълни, че идеята е частично да се възстанови част от сградите на тепето. 

 

Спорът е дали да се изграждат с нови материали културните паметници и противоречи ли това на подхода към историята. Според Димитров това не пречи.

 

"Опираме до въпроса за невежеството. Много професори не знаят елементарни неща, които ги знае всеки историк. Например думата бутафория – в тълковния речник "пише имитация, изпълнена с леки материали (картон, шперплат)". Тук става дума за камък”, поясни проф. Божидар Димитров.

 

Екип на Нова телевизия се срещна на Небет тепе с председателя на Регионалната колегия на архитектите в Пловдив, който обясни, че всички архитекти са казали твърдо "не" на този проект. По думите му предвиденият ескалатор е ненужен, тъй като има автомобилен достъп до площадката на античната част. Аварийната стълба също е излишна, защото имало два подхода със стари стълби от много години.

 

"Що се отнася до градежа, там може да се получи пълен абсурд, тъй като той разполага върху основи от времето на Византия крепост в стила на елинизма. Така ще станем за смях”, поясни той.

 

Архитект Румяна Пройкова коментира от своя страна, че проектът е неприемлив, тъй като "пренебрегва историческите дадености на античните градежи”. Зам.-кметът по културата на Пловдив Стефан Стоянов пък заяви, че е важно професионалната общност да реши какво да се прави с Небет тепе. Според него са нужни още дебати заради липсата на консенсус.