Сянката на плажа е по-скъпа от нощувка в хотел

 

Да почиваме ли на родното море по призива на премиера? След драстичния отлив на руски туристи Бойко Борисов призова да подкрепим българския туризъм и да изберем нашите курорти. Какво обаче ни предлага Черноморието? Сянка, която на ден струва колкото нощувката, платен паркинг на всяка полянка зад плажовете и стърчащи бетонни постройки по цялата крайморска шир?

 

В разгара на сезона плажовете на Несебър се препълват със стотици туристи, всеки в търсене на своите няколко сантиметра сянка. Оказва се, че това е скъпо удоволствие - по-скъпо от една нощувка в тризвезден хотел. Ето и сметката: 8 лв. за чадър, 16 лв. за два шезлонга, 2 лв. за масичка и по 4 лв. за две шалтета – или общо 30 лв. за плажната сянка. Същите бяха и цените в Слънчев бряг, а в Созопол бяха с лев по-ниски. Суми, които не всички туристи могат да си позволят. И така - широките плажни ивици с летни удобства обикновено пустеят, а свободните зони в ъгъла на плажа се „пукат по шевовете”.

 
Наше проучване показва, че тази година промяна в цените на плажните услуги няма да има. 
Към момента стопаните на плажовете са категорични, че нямат възможност да намалят цените.

 

Хотелиерите обаче не са съгласни да губят клиенти заради скъпата сянка. И дават пример с Гърция, заради която и тази година много туристи ще заобиколят българското Черноморие. Друга причина за отлива на туристи от родния бряг е високата престъпност, смятат хотелиерите. 


А каква е ситуацията в къмпингите? Миналото лято бунгалото на юг, което предлага само две легла и гардероб, струваше средно по 13 лева на вечер, а паркирането на автомобил - 2 лева. Общо 15 лева за съвсем скромни условия и без приличната инфраструктура, с която могат да се похвалят къмпингите в южните ни съседки. 


А хотелиерите у нас са готови с идеи в отговор на премиерския призив да върнат българския турист по родните плажове. И за да не останат съвсем празни хотелите по нашето Черноморие, цените към момента са с до 30% надолу. За пример - нощувка в 4-звезден хотел на база ол инклузив. 

 

Дали обаче поевтиняването няма да доведе до занижаване на качеството в хотелите – предстои да разберем.

 

Репортер: Цеца Алексова