Създателят на Wikileaks няма претенции за начина на "беседата" относно обвинението в изнасилване

Основателят на сайта за разкрития от спецслужбите Wikileaks (“Уикилийкс”) Джулиан Асанж се е съгласил сътрудници на шведската прокуратура да го разпитат в Лондон. 

 

Известие за неговото съгласие беше изпратено днес на висшия прокурор Мариан Ню. Информацията на шведския вестник Dagens Neuheter ("Дагенс нюхетер") е цитирана от световни агенции като AFP и ТАСС.

 

„Ние изпратихме потвърждението по-рано днес до прокуратурата,че Джулиан Асандж е съгласен да бъде разпитан в Лондон“, каза шведският му адвокат Томас Олсон. Той пояснява, че австралийският хакер не е поставял условия и „никакви специфични изисквания за разпита”.

 

От няколко години се борим за разпит, при който шведските прокурори да спазват правилата
- Томас Олсон

 

Защитникът на кибержурналиста се надява, че разпитът „ще се проведе скоро”. Както и че „прокуратурата ще следва съществуващите правила”. "Ние се стремяхме към това в продължение на няколко години и сме доволни, че прокурорите също са стигнали до това решение", каза шведският адвокат на хакера - Томас Олсон.

 

Шведските следователи предложиха още през март 2015 г. да разпитат Асандж в Лондон. Те отказаха от предишното си искане той да отиде в Швеция и да отговаря за обвиненията от 2010 г. – това доведе до обрат по случая, намиращ се в застой от близо 5 години насам.

 

На 19 юни 2012 г. създателят на световноизвестния интернет сайт поиска убежище в Посолството на Еквадор в Лондон – целта му беше да избегне екстрадиране в Стокхолм, където е заподозрян в сексуално престъпление срещу една от фенките си.

 

Въпреки че европейската заповед за арест на Асандж беше издадена на 2 декември 2010 г., официални обвинения срещу него все още не са повдигнати. Причината е, че според шведското законодателство заподозреният най-напред трябва да бъде разпитан в рамките на предварителното разследване.

 

Highslide JS
Посолството на Еквадор в Лондон се превърна в затвор за Джулиан Асандж

 

Но Асандж се опасява, че Стокхолм може да го предаде на властите във Вашингтон, където австралиецът е застрашен от продължителен затвор или от смъртно наказание, както предвижда Законът на САЩ за шпионаж.

 

Американските служби смятат, че Асандж трябва да бъде наказан най-строго заради неразрешено публикуване на документи на Държавния департамент, като вече има прецедент с неговия основен информатор за военните престъпления на щатските военнослужещи в Ирак и Афганистан – редника Брадли Манинг. 

 

Текст: Николай Марченко