Очакваната бюджетна икономия за 2015 г. е около 1, 2 млн. лв.

Уволняват 135 служители на затворите, информират от Министерството на правосъдието. Мерките за оптимизиране на структурата в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е била обсъдена с представители на синдикатите.

 

Преобразуването на затвора в Белене в затворническо общежитие от закрит тип към затвора в Плевен, закриване на затворническо общежитие от открит тип "Средна гора" към затвора в Пазарджик, съкращаване на щата на Поправителния дом в Бойчиновци с перспектива за преминаването му към затвора във Враца, намаляване на областните служби "Изпълнение на наказанията" от 27 на 6, както и намаляване на щата на централното управление на ГДИН с най-малко 10%, са основните мерки за оптимизация в системата. 

 

Прогнозният резултат на обсъжданите мерки е съкращаване на общо 192 щатни бройки, от които 135 – заети и 57 вакантни, при уговорката, че данните са динамични и се променят непрекъснато. Очакваната бюджетна икономия за 2015 г. е около 1, 2 млн. лв., поради дължимите обезщетения при съкращения. Реалната икономия е от 2,5 млн. лв. ще бъде факт най-рано през 2016 г., сочи разчетът на ГДИН.

 

Обсъжданите мерки са резултат от изготвяния от ограничения бюджет за системата. Средствата за фонд работна заплата, в частта за персонал на ГДИН и подразделенията й, в сравнение с разходите за 2014 г., са намалени с почти 11 млн. лева.

 

Предвижда се също продължаване на политиката на преместване на няколко ареста в съществуващи затвори, там където това е възможно. В края на март вече бе преместен арестът в гр. Бургас в ремонтирано помещение на местния затвор. До края на годината се предвижда преместване на арестите в Плевен и Ловеч.