86% от анкетираните ЛГБТ в България съобщават, че са преживели някакъв вид насилие

 

"Искаме промяна на Наказателния кодекс, която да признава хомофобията и трансфобията като мотиви при престъпление”, заяви Лора Новачкова, която е сред организаторите на протестна акция, провела се пред Съдебната палата срещу липсата на такова законодателство у нас.

 

"Престъпленията от омраза не са случайни – те са знакови, това са престъпления с послания. Тоест, извършителите много често смятат, че имат моралните оправдания да вършат подобни злодеяние, защото смятат, че обществото е на тяхна страна. Смятат, че омразата им и към ЛГБТ-хора (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансполови) и трансфобията е оправдана", обясни Новачкова. 

 

Тя посочи, че Наказателният кодекс признава престъпления, които са извършени поради ксенофобски, расистки мотиви, но не признава престъпления, извършени поради хомофобски и трансфобски мотиви, пише БГНЕС.

 

Новачкова даде пример с убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина. Студентът по медицина беше убит през 2008 година, заподозрените бяха арестувани едва две години по-късно. Седем години след убийството извършителите все още не са осъдени. 

 

"Те открито признават, че са част от фашистка група, която напада гей мъже, нападала е и други гей мъже и за убийството на това момче се води мотив като хулиганска проява – престъпление с хулигански подбуди", каза Новачкова.

 

Според данни, които тя цитира, 86% от анкетираните ЛГБТ хора през 2012 г. в България съобщават, че са преживели някакъв вид насилие. Тя също преживяла такъв вид насилие, но подчерта, че най-страшното от всичко е, че в България няма мрежа за реакция. 

 

Видео: БГНЕС