Най-застрашени са работещите в търговията, текстилната индустрия, транспорта и услугите

 

Над 20 хиляди малки и средни фирми – пред фалит. Най-застрашени са работещите в търговията, текстилната индустрия, транспорта и в сферата на услугите. 


В България малките и средни предприятия, които работят, са близо 315 хиляди. Огромната част от тях са микро предприятия – с до 9 работници. А основният проблем, който те срещат, е липсата на достъп до свеж финансов ресурс. Има и фабрики с друг проблем – намирането на квалифициран персонал за работа.

 

"Като цяло има много фирми, които не изплащат навреме своите задължения – от там това като лавина тръгва по цялата верига", споделя Иван Колев, собственик на фабрика за производство на обувки. Целият път на обувките – от сглобяването на елементите до магазина – минава през неговото предприятие. Много от поръчките обаче не се изплащат в срок.

 

Трупането на дългове за едни често значи фалит за други. Проблемът се задълбочава и от това, че по-малките фирми трудно получават заеми или намират пари, с които да работят.

 

"Те нямат свеж ресурс. Нашите наблюдения показват, че те ползват потребителски кредити – да направят своите инвестиции и да развият бизнеса си", коментира Светлана Илиева - Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия

 

В двете фабрики за производство на обувки на Иван Колев работят 200 души. Да намериш подготвен кадър е почти мисия невъзможна, разказва той. Държавата също спъвала бизнеса му.

 

"Да не ни се пречи и да не ни се налагат изкуствени правила – например изкуствено да повишаваме заплатите на работниците – по този начин да ставаме неконкурентоспособни", изтъква Иван. Много по-малки фирми от неговата вече са на ръба. 

 

За да оцелеят по-малките фирми в даден регион, експертите препоръчват да обединят бизнесите си. Само така ще могат да изпълнят всички поръчки в срок – и то с еднакво качество – и да устоят на конкуренцията на по-големите. 

 

Затова малките и средни предприятия настояват за законови промени, които да облекчат административните процедури за този сегмент от икономиката, както и да облекчат достъпа до кредити.

 

Снимка: Shutterstock