Кои са децата на затвора или как у нас създаваме общество от доживотни престъпници?

 

Кои са децата на затвора или как у нас създаваме общество от доживотни престъпници? Повече от 4000 души влизат в затвора повече от веднъж, голяма част от тях извършват едни и същи престъпления. Дали тези хора не могат да бъдат превъзпитани или просто животът у нас не им предлага друга възможност – отговорите от екип на Нова телевизия. 

 

Делчо е роден и израснал в София, учил само до 4-ти клас и едва на 16 започнал да проституира. На улицата, малко преди да стане пълнолетен, Делчо се преражда в София. Вади пари с тялото си, подържа се с наркотици, живее без роднини и без да очаква утрешния ден.  

 

Заради кражба на картина Делчо влиза в затвора за първи път и вече знае, че той няма да е последен. Затворът става единственият му истински дом. Животът му се превръща в необратим кръговрат, в който след всяко излизане от килията той отново остава без покрив, без работа и без пари. Живее на улицата, а там, освен да краде или да се продава, няма друго какво да направи. Така Делчо се оказва поредното дете на затвора.  

 

Повече от 6000 души живеят като Делчо – без перспектива, обречени отново да извършат престъпление и отново да влязат в затвора. На тях няма кой да подаде ръка, да ги вземе на работа или да им даде покрив. Така в обществото се ражда класата на постоянните затворници. 

 

И понеже няма постоянен адрес, Делчо няма да получи социалната помощ и отново ще остане без пари и без покрив на улицата. Спи в храстите и проси храна, докато изчака социалните служби да решат дали има къде да бъде настанен. 

 

Така се завърта колелото. Колко време Делчо ще издържи да спи на улицата и да проси милостиня, без да извърши престъпление – не е ясно. Така, без да ги забелязваме, хиляди мъже и жени са се превърнали в доживотни престъпници

 

Делчо има мечти и воля, но няма на кого да разчита за малко помощ, с която да направи първите си стъпки към нормалния живот. Без престъпления. А от тази помощ зависи дали обществото ни ще остане с един престъпник по-малко, или с един престъпник повече.