България и Швейцария ще подпишат споразумение за полицейско сътрудничество

 

България и Швейцария ще подпишат споразумение за полицейско сътрудничество. Това стана ясно след срещата между министър-председателя Бойко Борисов и федералния президент и министър на правосъдието и полицията на Швейцария Симонета Сомаруга. 

 

Двамата обсъдиха миграционната политика и кризата с бежанците, както и присъединяването на България към Шенгенското пространство. 

 

"Отдавна имаме подкрепата на Швейцария за Шенген“, отбеляза Борисов. Той посочи, че в момента основен проблем, не само за страната ни, но и за Европа, е бежанската вълна.  

 

"Полагаме огромни усилия, харчим огромни средства, натоварваме полицията с ангажименти, виждате - едва вече издържат хората. Чупи се техниката, трябват над 100 млн. лв. за заграждение, нови бежански лагери“, заяви още Борисов.  

 

Министър-председателят посочи, че България пази отлично външната граница на ЕС, въпреки че понася много щети от проблема с бежанците. В рамките на разговора Симонета Сомаруга изрази положителното си впечатление от предприетите мерки за охрана на границата, както и от борбата на българската държава с контрабандата и увеличените приходи в бюджета.