Още не е ясно дали шефът на ФИФА ще си ходи

А сега накъде? Ще си отиде ли Сеп Блатер както обеща или ще си остане вкопчен в своя ФИФА-трон? 

 

Блатер ръководи футболната организация от 1998 г. и властва в нея като кралско величие. Затова и заявлението му, че смята да се оттегли, успя да изненада много хора, коментира германското списание „Шпигел”. Сега обаче от Швейцария пристигат други сигнали. Стана ясно, че след изказването си Блатер порънал в сериозни размисли върху професионалното си бъдеще. Резултатът: той може би все пак ще остане на поста си. Личният пиар на 79-годишния мъж посочи като причина за тази рязка смяна на курса подкрепата от страна на африкански и азиатски футболни асоциации, които го призовали да осмисли решението си. Информацията е на вестник "Швайц ам Зонтаг".  Пред изданието личнит съветник на Блатер заявява, че „твърде трудно ще се намери някой, който да е равностоен на него”. 

 

Кокетничи ли Блатер и играе ли игрички? Или реакциите му са искрени? До този момент неговият пресцентър, както и футболната асоциация не са дали никакъв коментар. Други обаче не си замълчаха. Германският футболен съюз се обяви за незабавно оттегляне на президента на ФИФА. Някои медии пък предположиха, че промяната в намеренията на Блатер може да стои в дъното на оставката на директора по комуникациите и обществените въпроси Валтер де Грегорио.  

 

Антикорупционният експерт Силвия Шенк е на мнение, че завръщане на Блатер е немислимо: "След това, което се случи, той просто не може да продължи. И го знае”. 


Но дори с цялата тази аргументация, оставането на Блатер всъщност не изглежда толкова абсурдно като алтернатива. А и от потенциалните наследници за поста все още не се откроява никое лице, което да може да събере подкрепата на мнозинството.