Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев пък смята, че най-важното е, че за първи път двете страни открито говориха за конфликта

Владимир Путин пристигна на официално посещение в Пекин и беше посрещнат от Си Дзинпин на тържествена церемония. Руският президент избра Китай за първото си задгранично пътуване. Двамата подписаха съвместно изявление за задълбочаване на отношенията и стратегическо партньорство. Страните заявиха и, че искат да бъде избегната нова ескалация на войната в Украйна.

Според Валерий Тодоров, бивш кореспондент на БНТ и БНР в Москва, визитата на Путин е както знакова, така и историческа. "Тя отбеляза 75 години от началото на дипломатическите отношения между Китай и Русия, както и кръглата годишнина на инициативата "Един пояс, един път". Това е първото му посещение извън граница след преизбирането си за президент. Отношенията достигат исторически връх, говори се за нова ера на взаимодействието - повече справедливост и равноправие при решаване на международните въпроси. Визитата на руския президент легитимира Китай като гарант за мирен процес по Украйна. 

Пекин и Москва обявиха, че задълбочават партньорството си

От своя страна Тодор Радев, журналист от Китайската медийна група, смята, че Русия и Китай са говорили за пореден път за нов световен ред. "Най-важното за нас е, че за първи път двете страни открито говориха за Украйна. Тази сутрин двамата основно са обсъждали тази тема. Двете държави за първи път излязоха и със съвместен документ по казуса, а Русия се съгласи с китайския подход за разрешаване на конфликта. В сърцевината е започването на диалог. Китайците имат специален пратеник в Украйна, може би е близо да влезе в ролята на посредник. Той е бивш посланик в Москва през повече от 10 години - Ли Хуей", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase