НАТО може да държи на наша територия до 2500 свои военнослужещи

 

Властите в София потвърдиха: Бойна техника на Съединените щати идва у нас. От рота до батальон, американски военни с тежка техника могат да се настанят у нас, вероятно в района на полигона Ново село.


Според договора на България с НАТО от 2006 г., Алиансът може да държи на наша територия до 2500 свои военнослужещи и необходимата им бойна техника. Условието е, обаче, те да са тук само за обучение или тренировки. Ако трябва да се разполагат във вид на гарнизон или за постоянно, трябва отделно разрешение от парламента.


И в момента край Ново село за учения са разположени американски войски с няколко танка и бронирани машини. Има и други военни с техника, които дори не са член на НАТО - Грузинско подразделение тренира също на полигона Ново село. Темата успя да скара управляващи и опозиция днес.


Външният министър Даниел Митов осъди поредната истерия около плановете на НАТО за по-засилено присъствие в Източна Европа.


„Няма да се разполагат никакви нападателни оръжия, няма да има нападателна техника, НАТО няма намерение да разполага нищо, което може да се възприеме като признак на агресия. Всичко е насочено към учения”, обясни министърът на външните работи Даниел Митов.


Становището му беше потвърдено от Върховния главнокомандващ.


„Ще ми се в целия този дебат да не се изпадне в ситуацията, в която бяхме преди 3 месеца, когато липсата на добра комуникация доведе до това, че компютрите станаха компоти”, каза президентът Росен Плевнелиев.


Опозиционните гласове на този фон:


„Имаме променена стратегия на НАТО, на фона на срещата на върха от миналата година на върха в Уелс. така че става дума за съвсем нови планове или намерения, за разполагане на тежка бойна техника”, коментира Ангел Найденов, бивш министър на отбраната от БСП.


„Къде е обществената реакция? Защо хората не излизат да протестират? Тъй като ставаме военна база, това е нещо, за което не знаем до какво ще доведе”, добави лидерът на „Атака” Волен Сидеров.


Във военното министерство не приемат тези позиции.


„Всичко това става по предварителни планове, и не е възможно разполагането на такава техника без знанието на българското правителство и военно ръководство”, коментира зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.


"Разполагането на тежко американско въоръжение в Европа е "за учения", заяви и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането си на срещата на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел.


Повече по темата гледайте във видеото.