Предложения на кредиторите са в сила само до 30 юни

Отново драматични събития в Гърция. Парламентът каза „да” на референдума за сделката с Европа, но финансовата система е на ръба на колапс.

 
В Атина очакваха със свито сърце дали Европейската централна банка ще спре още днес финансирането на гръцките банки.

 

От Франкфурт дойдоха добра и лоша новина. Информациите, че Европейската централна банка ще спре финансирането на гръцките банки не се оправда. Лошата новина обаче е, че финансирането няма да бъде увеличено, въпреки рекордните нива на теглене от банките. 

 

Очаква се утре банките да отворят, но не е сигурно колко биха издържали, ако още гърци решат да изтеглят парите си.

 

Същевременно, в Гърция продължават да се готвят за референдум. Премиерът Ципрас беше войнствено настроен. 

 

„От страната, в която се е родила демокрацията, няма да искаме от господин Шойбле и господин Диселблум разрешение, за да чуем гласа на народа! Референдумът, на който хората свободно ще изразят волята си, ще се проведе следващата неделя, независимо дали нашите партньори го искат, или не! Гърците ще решат, а ние ще се съобразим с това”, заяви премиерът Ципрас.

 

Какъв е смисълът от референдум? Това питат критиците на правителството. Според тях няма смисъл на 5 юли да се гласуват предложения на кредиторите, които са в сила само до 30 юни.

 

„Премиерът Ципрас изцяло призна, че се е провалил в преговорите с кредиторите. И сега прехвърля тази тежест върху гръцкия народ”, заяви депутатът Харис Теохарис.

 

Според някои анализатори, референдумът практически ще се превърне във вот на доверие за кабинета на Алексис Ципрас. 

 

Представителите на опозицията днес се срещаха с президента Павлопулос, за да обсъдят ситуацията в страната.

 

Гърците са разделени по отношение на бъдещето. Много от тях искат отхвърляне на условията на кредиторите. В същото време мнозинството предпочита страната да не напуска Еврозоната, какъвто може да е резултата от конфронтация с Тройката. У много от гърците продължава да се усеща оптимизъм, че бъдещето ще е по-добро и страната ще намери своя път. По всичко личи, този оптимизъм ще бъде поставен на изпитание още в следващите дни.