Евродепутатите припомниха обаче на Гърция, че тя е най-облагодетелстваната от спасителните програми

 

Гърция официално поиска още пари от Европа. Страната отчаяно се нуждае от средства, защото банките нямат ресурс,  дори и при наложените ограничения на тегленията от банкоматите. Новият финансов министър на Гърция написа писмо до банката във Франкфурт. Той иска още пари по линия на Европейския механизъм за стабилност. Цакалотос обещава пенсионни реформи и нови данъци, но не влиза в подробности.   

Още по темата

 

Европа очаква конкретни предложения до утре в полунощ. Алексис Ципрас държа реч в Европейския парламент, която беше посрещната с бурни реакции. Едни го аплодираха, други го освиркваха. Ципрас все пак обеща да изпрати на кредиторите планът на Гърция за ново споразумение.

 

"Искам да уверя депутатите, че реформите в Гърция продължават, независимо от кризата, но не забравяйте, че в последните 5 години гръцкият народ направи невероятно усилие да се нагоди към политиката на съкращения. Това изчерпа търпението на хората", заяви гръцкият премиер в Европейския парламент.

 

"Вие не казвате на гражданите си истината и това е недостойна политика”, обърна се към него Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП. „На север граничите с България, която също е член на Европейския съюз. Като опитен политик знаете при какви условия живеят хората там.  Как можете да искате солидарност от българите и да им обясните, че Гърция не може да понесе повече съкращения? В пет държави от еврозоната минималната заплата е по-ниска отколкото в Гърция. Мислете и за тези хора!”, обърна се той към Ципрас.

 

Европейските депутати припомниха на Алексис Ципрас, Че Гърция е най-облагодетелстваната страна от спасителните програми на Евросъюза. Гърците са получили над 245 милиарда евро. Другите 7 държави, които се нуждаеха от помощ, общо са взели по-малко от това.

 

Репортер: Антоанета Николова