От МВР твърдят, че текат действия за противодействие на незаконната миграция

 

Информация за две лица, свързани с „Ислямска държава” в България, вдигна на крак полицаи, представители на прокуратурата и медии. Представители на туризма потвърдиха пред Нова, че още вчера властите са им показвали снимки на съмнителните лица.

 

По непотвърдена информация мъжът и жената са влезли през КПП „Малко Търново” и се издирват от турските служби. От МВР отказват да потвърдят това. Хотелиери обаче обясниха, че в събота полицаи са изисквали информация за настанените и са показвали снимките на конкретни лица. Тези снимки съвпаднаха с разпространените по-рано днес от интернет агенции.

 

От прокуратурата също не свързаха информацията и лицата с конкретно издирвани представители на „Ислямска държава”, дори опровергаха твърденията, че са източник на подобна информация. Уточниха само, че главният прокурор Сотир Цацаров е в непрекъсната връзка със службите.

 

Според източници на Нова телевизия хората, за които се твърди, че се издирват - френската гражданка от ирански произход Езида Елхам и румънският гражданин Мимо Попеску, са влезли легално в страната с редовни документи. За тях се предполага, че са свързани с проповядване на радикален ислям, но няма данни да участват в организиране и участие в терористични действия. 

Още по темата

 

От МВР обаче твърдят, че информацията, че  полицията издирва двама предполагаеми терористи от „Ислямска държава”, е интерпретация на действията на МВР.

 

Излезлите в публичното пространство статии по горепосочената тематика са неправилно представяне на предприети от страна на МВР мероприятия”, твърдят от Вътрешното министерството.

 

Те обясниха, че текат действия за противодействие на незаконната миграция и разпространение на недействителни документи за самоличност. „Публикуваните в медиите френска и румънска лична карта са недействителни. Цитираните лица и събития са свързани с подозрения за криминална дейност по изготвяне на фалшиви документи за самоличност”, посочват още от МВР.