Руската авиация вече поразява цели на джихадистите

 

Русия атакува „Ислямска държава”! Само ден след изявлението на Владимир Путин за руско участие в конфликта на страната на Башар Асад, авиацията на Москва вече поразява цели на джихадистите.

 

По американски данни първите бомбардировки са в района на град Хомс. 

 

Руските сили са разположени в северната част на Сирия, на Средиземно море. Москва вече имаше една морска, сега ползва и летището в Латакия. 


С въздушните удари беше дадено началото на първата руска военна интервенция в Близкия Изток от десетилетия. Американците са били уведомени час по-рано. Служител от руското посолство в Багдад е казал на американски колеги в иракската столица, че руските самолети започват мисии над Сирия и ги е посъветвал да избягват сирийското въздушно пространство.
По-късно Русия съобщи, че са били уцелени военно и комуникационно оборудване и складове за оръжия на ислямистите. Вашингтон отвори спешно директни линии за комуникация с Русия, за да се избегне конфликт.

 

Решението за руска намеса в Сирия е било взето, след като сирийският президент Башар Асад е изпратил писмо с молба за военна помощ. Веднага след това руският парламент разреши на президента Путин да започне въздушни удари. 

 

„Президентът на Сирия Башар Асад се обърна към ръководството на нашата страна с молба за военна помощ. Искам да подчертая, че това е необходимо за борба с тероризма”, заяви Сергей Иванов, ръководител на администрацията на президента на Русия.

 

Руските въздушни удари в Сирия е можело да се случат по всяко време, съобщи американски разузнавателен източник. В продължение на няколко дни руските самолети са извършвали опознавателни полети, а дронове са събирали информация за потенциалните цели. 

 

Тази операция на руските военновъздушни сили не може да продължи безкрайно и е за определен период от време. 

 

Президентът Путин оправда ударите с думите, че поемането на инициативата е единственият начин за справяне с терористите. 

 

„Ако „Ислямска държава" успее в Сирия, със сигурност ще дойде и в Русия. Ние няма да чакаме това да се случи". Но „Ислямска държава” няма нищо общо с исляма. Там воюват терористи”, заяви Владимир Путин. 

 

Путин обясни, че Москва не смята да се впусне в сирийския конфликт с главата напред.

 

В започналата операция, по неофициални данни руските военни са разположили 34 бойни самолета. Сред тях - щурмови Су-25, бомбардировачи Су-24, модерните Су-34 и изтребители Су-30СМ. 

 

Разположени са и няколко десетки хеликоптери - както транспортни, така и щурмови.