11 юли се утвърждава като "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница"

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница".

Резолюцията получи 84 гласа „за“, 19 от страните бяха „против“, а 68 се въздържаха.

ООН: 11 юли да стане Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница

България и всички балкански държави, с изключение на Гърция, подкрепиха резолюцията. “За” гласуваха България, Северна Македония, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Румъния и Турция. “Против” гласува Сърбия, а Гърция се въздържа. Страната ни е съинициатор на документа.

Преди гласуването Вучич предупреди, че този ход "просто ще отвори стари рани и това ще доведе до пълен политически хаос". Той обаче заяви, че не отрича убийствата в Сребреница, и добави, че прекланя "глава пред всички жертви на конфликта в Босна".

"Тази резолюция има за цел да насърчи помирението в настоящето и за в бъдеще", заяви посланикът на Германия в ООН Антие Лендерце. Дипломатът посочи, че срещу резолюцията са били отправени „фалшиви обвинения“ и подчерта, че тя не е насочена срещу Сърбия.

„Бяха разпространени фалшиви обвинения относно текста на тази резолюция, тя не е насочена срещу никого, особено срещу Сърбия, уважаван член на организацията, а изключително срещу извършителите на геноцида“, каза Лендерце при представянето на резолюцията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС