Общото събрание на ООН ще гласува проекторезолюция за клането през 1995 г.

Общото събрание на ООН ще обсъди и гласува днес проекторезолюция за клането в Сребреница. В документа се призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен там през 1995 г. 

Бившият военен лидер Ратко Младич е в болница

Текстът осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. В заседанието ще участва сръбският президент Александър Вучич, който води активна кампания срещу приемането на резолюцията. Ден преди заседанието президентът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина - Милорад Додик, отново заплаши с отцепване на населената предимно с етнически сърби част, ако резолюцията за геноцида в Сребреница бъде приета. 

Докато в Ню Йорк се готвят да обсъдят обявяването на 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, сръбските църкви започнаха да бият камбани в знак на протест срещу приемането на тази резолюция. Документът, иницииран от Германия и Руанда, осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

Игуменът на Хилендарския манастир на Света гора – Методий, и монасите в манастира бяха обявили, че ще се молят пред иконата на Богородица Троеручица днес по време на гласуването в ООН, съобщи ден по-рано Сръбската православна църква, цитирана от „Танюг” и БТА. Монасите в Хилендарския манастир се молят пред тази икона винаги когато сръбският народ и държава са изправени пред тежки изпитания. В църквите в Сърбия бият камбаните и ще бъдат отправяни молитви за спасението на сръбската държава и народ. 

Република Сръбска в Босна създава паралелна съдебна институция

Припомняме, на 11 юли 1995 г. босненският мюсюлмански анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН. Трибуналът на ООН за военни престъпления и Международният съд на ООН постановиха, че зверствата в Сребреница представляват геноцид и много бивши босненски сръбски военни лидери бяха осъдени.

Лидерите на сръбската част от Босна и Херцеговина, Република Сръбска, и Сърбия решително се противопоставиха на резолюцията, която според тях ще заклейми сърбите като "геноцидна нация“.  

След междуетническата война в Босна 1992-1995 година съгласно условията на Дейтънското мирно споразумение страната бе разделена на две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани - бошняци и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно равнище, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. 

Нидерландия започва изплащане на обезщетения за жертвите от Сребреница

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, София Ангелова