Вторият ден от руската военна кампания в Сирия разедини отново Москва и Вашингтон

 

Русия призна, че въздушните удари в Сирия не са само по терористите от „Ислямска държава”. Бойната авиация унищожава позиции и на други групировки, съобщи говорителят на президента Путин. 

 

Вторият ден от руската военна кампания в арабската държава разедини отново Москва и Вашингтон. 

 

Досега Москва твърдеше, че въздушните удари в Сирия са насочени срещу джихадистите от „Ислямска държава”. Но след като Вашингтон и бунтовниците срещу режима на Асад се усъмниха, че това може би не е точно така, се оказа, че операцията е доста по-широка. 

 

„Организациите в списъка с цели са добре известни и избрани в координация с въоръжените сили на Сирия”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл. 

 

Москва съобщи, че днес е бил ударен щабът на „Ислямска държава” и цели в районите на Хама и Хомс. Опасенията, че реалните цели са групировки, противопоставящи се на режима на Башар Асад, предизвикаха спешна среща на външните министри на Русия и САЩ.

 

„Очевидно едно е сред целите да е „Ислямска държава”, но ние сме притеснени, ако това не е така”, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

 

След напрегнатия ден, в който отношенията между Русия и Запада допълнително се изостриха, американският държавен секретар и руският му колега все пак се опитаха да овладеят напрежението. 

 

„Всички искаме Сирия да бъде демократична, единна и светска държава, но имаме известни различия около начините да се постигне това”, заяви Лавров. 

 

И все пак, по всичко личи, че очакваното затопляне след срещата между президентите Обама и Путин в Ню Йорк е все не е факт.