Арести след разкритията на Нова за продажба на местния вот

 

"Основно купуват гласове сегашните кметове. Те са спечелили пари от обществени поръчки през тези четири години и сега ще дадат една част от тях за изборите". Това заяви разследващият журналист Васил Иванов по повод разкритията на Нова телевизия за продажба на гласове на изборите в Горна Малина. 

 

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията изтъкна, че в момента всички купуват гласове, и това не са само кметовете, а и общинските съветници.

 

Още по темата

Тина Ивайлова, която проведе разследването за закупуването на вота в Горна Малина, уточни, че тази вечер изтича мярката за задържане на двамата извършители, а утре прокуратурата трябва да внесе искане за мярка за постоянно задържане.

 

Стефан Пастора и Златко Циганина са направили пълни самопризнания, че купуват гласове, и то не само за наближаващите избори, но и за минали години. 

 

"Това е един от многото случаи. За последните три години това трябва да се е случило четири пъти", смята Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. 

 

Разследващият журналист Марин Николов заяви, че подобни схеми са практика, но нищо не се случва: "Имам дежа вю. Миналата година точно по това време с пасторите се случи същото нещо. Те, от позицията си на авторитет, който отговаря за много хора, всъщност ги набавят за избори”.

 

"Преди 2-3 години успяхме да си купим 500 гласа във Видин. Делото още се влачи", припомни Иванов. 

 

Той поясни, че на прокуратурата не ѝ е работа да знае къде в момента се купуват гласове. Това е работа на полицията.

 

И двамата се съгласиха, че трябва да бъдат въведени промени в Наказателния кодекс. 

 

"Гласувай независимо! Ако споделяш това послание, сподели #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне намаляваме тежестта и значението на контролирания вот".