Акция „Зима” започва по пътищата от началото на ноември

 

Традиционната вече акция „Зима” започва в началото на ноември. Този път тя ще е разделена на няколко етапа, за да обхване всички участници в движението – шофьорите на

Още по темата

автомобили, велосипедистите, пешеходците и дори каруците.

 

Тази година акцията ще продължи до края на ноември. От КАТ ще следят за изправността на автомобила, което включва всичко – от фаровете, през зимните гуми, до чистачките и антифриза.

 

Експертите напомнят и че през зимата, при заледените участъци, спирачният път се увеличава от три до пет пъти, затова трябва да бъдем още по-внимателни.

 

Целта на акцията е да се намали огромният брой на катастрофите, които се случват всеки ден, както и на загиналите на пътя. 

 

Някои сервизи обявиха, че ще предлагат безплатни проверки на фаровете и грайфери на гумите. 

 

Тази година акция „Зима” ще продължи до края на ноември. Този път ще е разделена на етапи, за да може да се обхванат всички участници в движението. Освен шофьори на автомобили, пешеходци, велосипедисти, че дори и каруци. За автомобилите ще се следи дали разполагат с нови чистачки, зимни гуми и осветлението дали е подходящо за зимата. Освен да е готов автомобилът за зимни условия обаче, трябва шофьорите да бъдат и по-внимателни на пътя. 

 

Ивайло пътува много в страната и в чужбина. Затова и не отлага подготовката на автомобила си за зимата. Той е наясно с всички приготовления, които му предстоят и не смята да си спестява нищо. И тъй като пътува много, той често среща неподготвени шофьори на пътя. Именно към тях ще са насочени основно проверките този месец. 

 

Едно от нещата, за които ще се следи, са зимните гуми, които според експертите, макар и още да не са задължителни по закон, са крайно необходими, точно както обувките, които носим. 

 

Другите два етапа от проверките ще са насочени към пешеходците, каруците и дори велосипедистите, които не познават добре закона за движение.   

 

И нещо важно, което не трябва да забравяме. При заледен участък спирачният път се увеличава от три до пет пъти. Трябва да бъдем подготвени при екстремни условия да можем да спрем в зоната, в която имаме видимост при запалени светлини, при неосветен път.