Извънредни мерки във Франция, всичко е затворено

 

Президентът на САЩ Барак Обама беше първият световен лидер, който изрази съпричастност с французите след кървавите атентати в Париж. „Това е нападение не само срещу Париж, не само срещу френския народ, а срещу цялото човечество и всеобщите ценности, които споделяме”, коментира той.

 

Редица символични сгради по света бяха осветени в цветовете на френския национален флаг. В официални изявления солидарност с Франция и съболезнования за жертвите изразиха президентите на Русия и Китай.

 

Турският президент Раджип Таип Ердоган осъди остро нападенията в Париж. „Очевидно е, че експлозиите до националния стадион по време на приятелската среща между Франция и Германия имаха за цел мира и сигурността  в двете страни”,  коментира турският президент.  „Взимането на заложници в концертната зала не може да бъде обяснено с никакви човешки и морални ценности” , убеден е Ердоган. 

 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е "дълбоко потресена от новините и кадрите, които идват от Париж". В Париж в събота остават затворени всички учебни заведения, музеи, концертни зали и обществени сгради. Отменени са всички спортни събития.

 

Въпреки въведеното извънредно положение, летищата в страната остават отворени. Движат се и влаковете. Но съседните на Франция страни въвеждат извънредни мерки за сигурност. Белгия например възстанови граничния контрол за влизащите от Франция.