Предполага се, че в Моленбек са живели минимум 80 души, преминали тренировъчни лагери в Сирия

 

За да избегнат засичане на комуникациите с „Ислямска държава” джихадистите, живели в предградие на белгийската столица са използвали електронната игра „PlayStation”.

 

Операцията в Моленбек, известен като арабския квартал на Брюксел приключи безуспешно. На място пристигнаха специализирани части за борба с тероризма. Зоната около местната джамия бе отцепена и имаше предупреждение хората да останат по домовете си и да не приближават квартала.Обсадена беше жилищна сграда и има арестуван, но това не е издирваният Салах Абдеслам. 

 

В Моленбек се смята че има минимум 80 джихадисти, завърнали се от тренировъчни лагери в Сирия. Белгийските власти признаха, че не са били в състояние да контролират предградието и се заканиха да го разчистят от всякакви заплаха.Представител на белгийската прокуратурата информира, че петима от седемте арестувани в събота предполагаеми терористи са освободени. Сред тях е и брата на издирвания Салах. 

 

В понеделник имаше и фалшива бомбена заплаха край Европейската комисия и Европейския Съвет, където заседават външните министри на страните-членки.  

 

 

Репортер: Антоанета Николова