Проектът на фондация "Заслушай се" ще направи ученето много по-лесно

 

Как се става отличник, ако не чуваш и една от думите на преподавателя? Хиляди ученици и студенти с увреден слух в България са изправени пред предизвикателството да учат наравно с чуващите.

 

За равен старт, им трябва превод онлайн, както в Германия, например. Преводът може да стане факт и у нас, по проект на фондация "Заслушай се". Този проект е сред петте финалисти в социалната инициатива на Нова "Промяната”.

 

Момо още не ходи на училище, но вече пише по-уверено от първокласниците. Без слуховото апаратче, единственият начин да продължи урока е, да чете по устните на учителката. Едно загърбване на дъската и връзката се къса.

 

Алекс няма слухово апаратче. И ходи в масово училище, където разчита единствено на четене по устните. Оценките на Алекс са "много добър", по всички предмети, но колкото пъти Алекс загуби от поглед учителката и дъската, толкова пъти той се връща отначало.

 

Ако на ревера на учителката има микрофон, а пред Алекс таблет, казаното от учителката ще се изписва на таблета на Алекс в реално време. Това предлага фондация "Заслушай се". „В днешно време, когато вече  информационните технологии са навсякъде, е недопустимо да не ги използваме в полза на всички нас, хората с увреден слух”, твърдо вярва Ашод Дерандонян от Фондация "Заслушай се”.

 

Ако проектът им бъде реализиран Момо, която сега усилено се готви за първи клас, ще има време да последва и мечтата си – да отиде на ски-училище, а Алекс, който вече е наравно със съучениците си, ще ги изпреварва по химия.

 

Можете да го подкрепите проекта на фондация "Заслушай се" на novatv.bg/gamechangers  до 24-и ноември, а всички финалисти може да видите ТУК