Информацията е на Министерството на външните работи

 

Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

 

Четирима специалисти в момента са в базата на мисията. Предприети са мерки за тяхната безопасност, уверяват от министерството.

 

Медиците ни в Мали са двама лекари и две медицински сестри и са заминали преди около два месеца. Добре са, опасност за живота им няма, но все пак е повишено нивото за сигурност в базата, в която се намират. Базата им е далеч от заложническата криза.

 

„Говорихме няколко пъти с колегите, всичко е организирано на мястото, на което се намират”, увери е доц. д-р Любоми Алксиев, зам.-началник на ВМА.

 

На хуманитарни мисии в Мали български екипи заминават от 2013-а година. Последният екип трябва да се прибере след два месеца.

 

 

Още по темата

Припомняме, че въоръжени мъже са нахлули в хотел "Радисън" в Бамaко, столицата на Мали, и са започнали да стрелят. Съобщава се за 10 нападатели, които след като са влезли в сградата, са започнали да стрелят, крещейки на арабски "Аллах Акбар" и "Аллах е велик". 

 

По данни на британското издание “Independent" петима души са били убити. На място са изпратени полицейски екипи, които са отцепили района. RT обяснява, че се е появила информация, че атаката е извършена от джихадисти. Свидетели на случилото се твърдят, че нападателите са пристигнали с дипломатически автомобил. Стрелбата е била на седмия етаж в хотела, разполагащ със 190 стаи.