Твърди се, че Салах Абдеслам успял да избяга при полицейската акция в Брюксел

 

Къде се крие Салах Абдеслам? Повече от седмица специалните служби в Европа се опитват да издирят опасния терорист, който е осмият участник в кървавите атентати в Париж на 13 ноември.


Известно е, че веднага след атаките той се обажда на двама свои приятели и ги моли да го закарат до Белгия. Те са открити от полицията и са потвърдили, че са оставили Абдеслам в брюкселското предградие „Лекен”. Оттам следите му се губят.

Още по темата


Все още не е ясно и в какво точно се изразява участието на родения в Белгия мъж в терористичните нападения във френската столица. 


Има данни, че Абдеслам, съвсем съзнателно или поради технически проблем, не е задействал експлозиви, с които трябвало да убие хора в 18-и район в Париж на фаталния 13 ноември.

 

Предполага се, че това е единственият неосъществен атентат от зловещата серия, при която загинаха 130 души.


Братът на Абдеслам, извършил атаката на булевард „Волтер”, вероятно също е имал проблем с взривяването на експлозивите по себе си, тъй като единствената жертва на нападението там е самият атентатор.

 

Според информация на френски и белгийски медии, освен от властите в двете страни, Абдеслам е издирван и от другарите си от ИДИЛ.

 

В понеделник от белгийската прокуратура опровергаха появилата се информация, че Абдеслам е избягал с автомобил при мащабната полицейска акция в Брюксел в неделя.

 

Обвинителите потвърдиха, че кола е потеглила с пълна газ, когато била спряна за рутинна проверка. Впоследствие обаче автомобилът е идентифициран. Установено било, че шофьорът му не е свързан с атаките във френската столица.

 

Още по темата гледайте във видеото.