"Опасността се приближава към нашите граници", подчерта той

Чешкият президент Милош Земан подчерта взаимната връзка между нарасналата заплаха от терористични атентати в Европа и усилващия се миграционен поток.

 

„Би било наивно да смятаме, че не съществува никаква взаимна връзка между миграционната вълна и тероризма“, каза той в Прага по време на съвещание с висшия команден състав на армията.

 

„Опасността се приближава към нашите граници. Това е факт. Той не се променя и от това, че Чехия за момента е само транзитна страна за мигрантите“, подчерта Земан, цитиран от БГНЕС.

 

Съществува потенциална опасност, че основният поток от мигранти ще се устреми на Запад през Чехия. Това може да се случи, ако Германия и Австрия напълно затворят своите граници и откажат да приемат мигрантите.

 

Земан призова армията да бъде готова. Според него тя трябва активно да се включи в решаването на проблемите с нелегалната миграция. „Това ще бъде една от новите й задачи“, отбеляза чешкият президент.

 

Той се обяви за участието на националните въоръжени сили в охраната на външните граници на ЕС. За усилването на границите бяха изговорени много думи, но малко неща бяха направени, добави Земан, цитиран от ТАСС

 

Европейският съюз се сблъсква с невиждана мигрантска вълна от края на Втората световна война, която някои експерти сравняват с Велико преселение на народите. По данни на ООН до момента в ЕС са пристигнали най-малко 800 000 мигранти от началото на годината.

 

На 13 ноември ислямистките терористи извършиха серия от кървави атентати в Париж, при които загинаха 130 граждани от различни националности и стотици бяха ранени. Президентът Франсоа Оланд обяви извънредно положение и въведе граничен контрол. Данните от последните разследвания показват, че част от терористите са успели да влязат в Европа, използвайки пътя на мигрантите през Западните Балкани.

 

На извънредна среща вътрешните министри на ЕС миналата седмица решиха да усилят контрола по външните граници на организацията във връзка с нарасналата терористична заплаха.