С тези думи той коментира гласуването на промените в Конституцията

 

 

„Превърнахте едно важно гласуване в цирк”. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от „БСП - Лява България” Таско Ерменков след гласуването за трети път по искане на лидера на ДПС Лютви Местан на текст от законопроекта за поправки в Конституцията, предаде БГНЕС.

 

Още по темата

Опитваме се да отворим промени в Конституцията през задната вратичка, допълни Ерменков.

 

Ябълката на раздора беше следният текст от законопроекта: „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.” Той получи едва 160 гласа от изискваните минимални 180 и според председателя на парламента би трябвало да бъде преразгледан не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца. 

 

След 30 минутна почивка, поискана от ПГ на Реформаторския блок, Лютви Местан, председател на ПГ на ДПС, поиска трето прегласуване на същия текст, с което депутатите се съгласиха. Народните представители го приеха със 191 гласа „за”, 34 - „против”, без въздържали се. 
На реакцията на Таско Ерменков след гласуването Йордан Цонев от ДПС отвърна, че това е нормална практика.

 

„Станахме свидетели на недопустими действия, които са свързани с примера, който НС дава за спазването на законите, процедурите и правилата, които самото то е приело. Разбирам напъна на колегите от ДПС да покажат, че те са основната, съществената, управляващата част в този парламент и че без тях нищо не може да се случи. И че е време едни в коалицията да бъдат заменени с други, по-читави, но това ще бъде смях пред народа. Вие поставихте всички изменения, които трябва да бъдат приети в Конституцията, под съмнение. Народът няма да ви го прости това”, допълни Ерменков.

 

А коментарите по темата, направени по-рано в сутрешния блок "Здравей, България", си припомнете тук: