Досега Братислава е изпратила 50 души полицейски сили в Унгария

Словакия ще изпрати 25 полицаи, които ще помагат на Македония за охрана на границите ѝ заради продължаващата мигрантска вълна, съобщи словашкият премиер Роберт Фицо, предаде БГНЕС.

 

Голяма част от мигрантите, които дойдоха на територията на Европа от Близкия изток, Африка и Азия, започват пътуването си към Европа през Гърция, оттам продължават през страните от Балканите, докато достигнат западните и северните части на континента.


Словашкото правителство, което се очаква следващата седмица да одобри изпращането на служителите в Македония, по всяка вероятност ще назначи и мисия от 20 души в Словения, допълни премиерът. Очаква се словашкият персонал да пристигне на македонска територия през февруари. Досега Братислава е изпратила 50 души полицейски сили в Унгария.


„Ние сме готови да помогнем на други държави на двустранно равнище или като част от международно сътрудничество“, каза още Фицо.


„Притесняваме се какво ще стане през първите пролетни месеци, когато ако изчисленията на ООН са верни, притокът на мигранти ще бъде по-голям от този, който видяхме досега“, допълни той.


Досега държавите членки на ЕС не успяха да намерят обща позиция за справяне с мигрантската криза. Унгария, Словакия и Чехия се противопоставиха на плана за квоти за разпределение на бежанци, според които 120 000 души трябваше да бъдат пропорционално настанени в страните от съюза.