Заледени пътища, затворени училища и първи случай на починал човек в преспите

 

България отново е в зимен капан. Заледени пътища, затворени училища и първи случай на починал човек в преспите. Най-тежка е обстановката в Североизточна България.

 

Във Варна все още има улици, през които не е минавала почистваща техника, а излизането на автомобили е невъзможно. Трето денонощие продължава снежният капан по морето. Основните пътища са проходими, обработват се с инертни материали, но малките улици и местностите остават труднодостъпни.  

Още по темата

 

Липсата на достатъчно почистваща техника опъна нервите на хората до краен предел. От полицията във Варна съобщават, че 31-годишен мъж е нападнал фадрома с дървена бухалка и нанесъл материални щети по машината.

 

„Днес сутринта тук съм ринал 200 метра, а сега слагам вериги, за да мога да се измъкна и да отида на работа”, оплаква се Валентин Василев.

 

„Не може във всяка една уличка, пред всяка една къща да влезе техника да почисти, гражданите също го разбират това нещо и са започнали сами да почистват пред домовете си”, коментира Купен Пашов от Община Варна. 

 

Проблеми със снегорините има и в Бургас. Затова там въвеждат  безпрецедентни мерки за контрол. От днес след всеки снегорин се движи и автомобил на общината, за да следи дали наистина улиците се опесъчават и чистят. Заради хаоса в града от общината в Бургас няма да платят на фирмите за работата им в неделя. А във Варна предстои да определят какви санкции да наложат за непочистените улици.

 

„Ние си бяхме поставили едни по-високи цели, които за съжаление, не успяхме да постигнем, но в крайна сметка нормалното функциониране на града беше осигурен”, коментира Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

 

Но не и нормалното придвижване на пешеходците. Само за два дни през спешния център са минали над 80 души с фрактури.

 

Заради заледявания в София над 100 души минаха през травматологията на "Пирогов". 

 

В Силистра пък заради силен снеговалеж тази сутрин пътищата бяха затворени за тежки камиони. През цялата нощ 22 машини са чистили пътищата в силистренска област. Въпреки това денят започнал кошмарно.

 

От Общината признават, че улиците не са добре почистени, но за това си имало причина. 

 

„Има доста паркирали автомобили на недобросъвестни наши съграждани. Ние ги призоваваме да съдействат на снегопочистващите фирми, но в крайна сметка се справяме със така създалата се ситуация”, коментира Ростислав Павлов, секретар на Община Силистра. 

 

Проблеми заради заледявания имаше в много градове. В Шумен две деца се разминаха по чудо само с травми, след като ги блъсна лека кола. Жената зад волана не успяла да спре преди пешеходна пътека заради силно заледен участък.

 

Именно в Шуменско зимата взе първа жертва. 64-годишен мъж от с. Стоян Михайловски е починал от измръзване в двора си. От Пътната агенция обясняват, че критично е било положението и в Русе. 

 

„Всички пътища от първите три нива са на черно, ниво Г е с равна снежна покривка. Ниво Г са т. нар третокласни пътища и то такива, които водят до махали и малки населени места”, обясни Георги Златев, Агенция "Пътна инфраструктура". 


И днес гневът на шофьорите беше заради непочистените пътища. 

 

От утре поледиците се местят на северозапад. Жълт код за опасното явление е обявен за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч.