Около 2000 мигранти започват да влизат в страната

Близо 2000 мигранти започнаха да влизат на територията на Македония, след като страната отвори временно затворената си граница с Гърция.

 

„Пропускателният пункт за мигранти в близост до (македонския пограничен град) Гевгелия отвори рано тази сутрин, но само тези мигранти, в чиито гръцки регистрационни документи е посочено, че финалната им дестинация е Германия или Австрия, ще могат да преминат“, каза висшестоящ полицейски представител в Скопие.

 

Повечето мигранти, които идват предимно от Сирия, Афганистан и Ирак, спяха до този момент в отопляеми палатки, предоставени от хуманитарни организации. След като Скопие затвори временно границата тази седмица, организациите предупредиха, че техните средства в помощ на мигрантите се изчерпват.

 

„Ако този поток продължи, няма да има възможност за настаняване“, каза Антонис Ригас от местната мисия на „Лекари без граници“ от гръцката страна.

 

Според словенската железопътна компания „Словенске железнице“ услугите й за бежанците се извършват нормално.

 

Македония планира да позволява преминаването само на мигранти, които търсят убежище в Австрия и Германия, след като подобна мярка обявиха вчера и други страни – Сърбия и Хърватия.

 

Миналата седмица Австрия също даде знак, че ще последва примера на Германия и ще връща мигранти, които ще търсят убежище в Скандинавия, след като Швеция и Дания засилиха граничния си контрол. По-рано страни от балканския маршрут въведоха ограничение за прием само на хора от Сирия, Афганистан и Ирак, уточняват Франс прес и БГНЕС. 

 

Само за 2015-а година в страните-членки на блока са пристигнали над 1 милион бежанци. Вижте подробности!