Това съобщи CNN, позовавайки се на американски източници

САЩ смята, че Северна Корея се е опитала да тества компоненти нза водородна бомба на 6 януари. Това става ясно от последния анализ на разузнавателната информация. 

Още по темата

 

Официален американски представител, запознат с информацията е заявил пред CNN,  че най-вероятно е имало частичен, но провалил се опит за тестване на някои компоненти на водородната бомба. Преценката е направена след внимателен анализ на разузнавателните данни. Все пак това не е официалното финално заключение, уточнява източникът на телевизията.

 

Въпреки това Вашингтон не приема твърдението на комунистическата държава, че е извършила успешен опит с водородна бомба. Пробите от въздуха, взети след 6 януари не са дали достатъчно ясна информация.

 

Това е наложило повторен преглед на сеизмичните данни. Те са показали, че опитът е бил извършен два пъти по-дълбоко в земната кора, отколкото се смяташе първоначално. Именно дълбочината е навела експертите на мисълта, че става въпрос за опит за разрабтоване на водородна бомба, но най-вероятно не става дума за напълно завършено оръжие.