Шведски министър дойде в България заради проект-финалист в социалната кампания на Нова

 

Шведски министър на посещение в ромския квартал "Факултета". Там се намира единственият у нас център за ранна интеграция на децата от ромски произход. Проектът е финалист в социалната кампания на Нова телевизия "Промяната".

 

"Всяка година хиляди деца напускат училище или имат нисък успех. В продължение на 15 години се опитваме да разработим подход, който дава решение на този проблем", обясни Елена Кабакчиева, която създава преди години центъра за интеграция.

 

Силвия е едно от децата, напуснали преждевременно класната стая. Забременява на 16 години. Не знае нищо за раждането и отглеждането на дете. Научава всичко тук в центъра за интеграция. Силвия вече е решила да няма други деца. Мечтае само дъщеря й Анджи да получи шанс за по-добър живот от нейния. „Когато започнаха да виждат, че има много голяма разлика, че има полза от нещата, които могат, това промени отношението”, обяснява Елена.

 

Проблемът с интеграцията е на дневен ред и в Швеция. Там броят на ромите, идващи от Балканите, постоянно расте.  „Много от тях са от България. Те излизат и просят по улиците. Затова дойдох във вашата страна -  да открия как България и Швеция могат заедно да решат този проблем”, коментира министърът на демографската политика на Швеция  Оса Регнер.

 

Министърът научава за центъра на Елена и идва лично да се убеди, че решение има и  то започва от ранна детска възраст. „Подходът в центъра е нещо, което всички правителства трябва да следват”, смята Регнер.

 

Още за финалистите на промяната и за проектите, които Нова телевизия и фондация “Reach for change” подкрепят вижте  ТУК!

 

Репортер: Ивомира Пехливанова