Над 450 000 души са в капан, каза върховният комисар на Организацията на обединените нации

"Принудителното лишаване от храна може да е взело хиляди жертви в обсадените райони в Сирия", заяви днес върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, цитиран от "Франс прес" и БТА.

 

"Над 450 000 души се намират в капан в градове и села в Сирия, в някои случаи - от години. Доставката на продоволствена, медицинска и друг вид спешна хуманитарна помощ бива блокирана нееднократно. От глад може да са умрели хиляди хора. Преднамереното лишаване от храна е категорично забранено средство за водене на война. Същото важи за обсадата на населени места", припомни Ал Хусейн при откриването в Женева на годишната сесия на Съвета на ООН за правата на човека.

 

Използвайки влязлото в сила в събота спиране на огъня, ООН обяви, че ще увеличи хуманитарните си операции, за да помогне в идните пет дни на над 150 000 души, блокирани в обсадени от едната или другата воюващи страни сирийски селища.

 

Координаторът на ООН за хуманитарната помощ Якуб ел Хило съобщи снощи, че днес и през следващите дни ще се доставя помощ в бунтовническото предградие на Дамаск Муадамият аш Шам, обсадено от правителствените сили.

 

ООН планира също да достави през следващите пет дни помощ на около 154 000 души в обсадените райони в Сирия. ООН очаква "зелена светлина" от страните в конфликта, за да помогне на около 1,7 милиона души, намиращи се в труднодостъпни зони, уточни координаторът.

 

"Евакуирането на болни трябва да е безусловно. ООН призовава всички страни да осигурят безусловен, свободен и редовен достъп до всичките около 4,6 милиона души, които се намират в труднодостъпни или обсадени места в цяла Сирия", добави Ел Хило.

 

Световната здравна организация, на свой ред, поиска днес достъп до тези зони, за да изпрати медицинска помощ.

 

"Много от молбите ни не биват одобрени от сирийските власти. През 2015 г. Световната здравна организация депозира 102 молби. Само 30 от тях бяха одобрени, а 72 останаха без отговор", подчерта представителката на здравната организация в Сирия Елизабет Хоф.

 

Припомняме, че само преди ден първото голямо примирие в Сирия влезе в сила в полунощ. Въпреки съобщенията за отделни престрелки, на повечето места примирието се спазва, съобщават наблюдатели на място. To беше договорено от САЩ и Русия. Правителството в Дамаск обеща да го спазва. Над 100 различни бунтовнически групи също обявиха, че спират огъня.