Виена обмисля затварянето на важен граничен пункт между двете страни

Австрия иска южната ѝ съседка Италия да се приготви за покачване в броя на мигрантите, каза австрийската вътрешна министърка, която повтори, че ще затвори важен граничен пункт между двете страни, ако мигрантите се увеличат, предадоха ДПА и БТА.

 

Вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер ще се срещне утре в Рим с италианския си колега Анджелино Алфано. 

Още по темата

 

По-рано Австрия обяви, че е готова да въведе строг граничен контрол в алпийския проход „Бренер” между двете страни.

 

„Италия не може да разчита „Бренер” да остане отворен в случай на безконтролни миграционни потоци", каза Микъл-Лайтнер пред австрийската държавна агенция АПА.

 

Ако в прохода „Бренер” се въведе граничен контрол, италианската асоциация на превозвачите „Контраспорто” заяви, че камионите ще чакат там по един час и това ще доведе до икономически загуби в размер на 172 милиона евро годишно.

 

Асоциацията посочи, че през 2014 г. през италианско-австрийската граница са минали 4,7 милиона камиона. 

 

Микъл-Лайтнер заяви, че ще иска информация в Рим какви мерки за граничен контрол Италия смята да въведе в такава ситуация и дали приемните центрове в Южна Италия работят.

 

След затварянето на балканския маршрут за мигрантите и влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция за бежанците, пристиганията по море в Италия може да нараснат двойно до 300 000 души в сравнение с миналата година, заяви австрийската вътрешна министърка.