Тя трябва да насърчи свободата на словото и да закърпи отношенията си с Турция

Немският канцлер е под двоен натиск: от една страна тя трябва да насърчи свободата на словото, а от друга страна да закърпи дипломатическите си отношения с Турция. Тя ще бъде на посещение в провинция Газиантеп, който се намира близо до границата със Сирия, съобщава Guardian.

 

Въпросът за безвизовото пътуване – един от ключовите елементи на сключената само преди месец сделка между ЕС и Турция – се очаква да бъде първа точка в дневния ред на срещата. С Меркел на посещение ще бъдат и председателят на Европейския съвет Доналд Туск и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

 

Във вторник турският министър-председател Ахмет Давутоглу заплаши да прекрати сделката, ако няма развитие по визовия режим.

 

След като се предаде пред Реджеп Таип Ердоган и позволи Ян Бьомерман да бъде разследван за изчитането на осмиваща турския президент поема, Ангела Меркел е под нарастващ натиск. В Германия обществото иска тя да покаже повече твърдост в договорките си с турското правителство.

 

При подготовката за пътуването на Меркел до Турция, главният сектретар на партията на социалните демократи - малка политическа сила в управляващата коалиция - призова канцлера да изпрати „силно послание по въпроса за свободата на словото”, пише изданието.

 

С наближаването на годишнината от основаването на турския парламент и ден преди да отбележат началото на арменския геноцид, секуларистите и малцинствата в Турция се надяват на ясен сигнал от Меркел "срещу турския авторитаризъм", добавя Guardian.

 

Немското правителство се въздържа до момента от предоставяне на информация за програмата на Меркел при посещението й.

 

В последните дни канцлерът се опитва да ограничи щетите, нанесени от скандала с Бьомерман, добавя изданието.