За какво се пее в песента на Джамала?


 

Чувствена балада за любов и загуба, изпълнена от красиво сопрано. И всичко би било прекрасно, ако песента на победителката на 61-вото издание на конкурса Евровизия, не подсещаше за наредената от Сталин депортация на повече от 240 000 етнически татари от украинския Крим през 1944-та година. Джамала беше аплодирана дълго и бурно, когато победи. Но изпълнението ѝ не беше прието толкова добре в Русия, защото Москва направи паралел с инвазията и анексирането на Крим преди две години.

Още по темата


И докато самата песен не прави директни намеци за случилото се в Крим, то почти никой не се усъмни за какво точно се пее в нея. Никой, с изключение на организаторите, които след оплакване на Русия решиха, че няма нарушение на правилото, забраняващо политически мотиви в изпълненията.

 

Музикантите трябва да изразяват чувствата си, а не да пеят безсмислени думи – така Джамал се защити още през февруари. А след това допълни, че иска хората да чуят песента, писана в състояние на безпомощност, след като Русия анексира родината ѝ.


Джамала, етническа татарка, родена в Киргизстан, се е вдъхновила за песента от спомените на прабаба си, депортирана от полуострова заедно с петте си деца. Тогава Сталин взима това решение, след като ги обвинява, че сътрудничат на Хитлер. Когато Съветският съюз се разпада, много от тях се връщат в Крим, но след 2014-а година отново се превръщат в критици на Москва и Владимир Путин.

 

Вижте кадри как Джамала се прибира в Киев: 

Видео: Ruptly