Това установи изследване на учени от Виенския университет по ветеринарна медицина

Ново изследване разкрива, че птичи песни са използвани не само за ухажване и намиране на сексуален партньор. Учени от института Конрад Лоренц по етология към Университета по ветеринарна медицина във Виена установиха, че женските сини синигери пеят пред лицето на опасността, предаде ЮПИ, цитирана от БТА.

И мъжките екземпляри пеят в същите стресови ситуации, но събраните данни навеждат на мисълта, че пеенето им не служи като предупредителен сигнал. Досега женските бяха смятани за хрисими срамежливи певци. Получените резултати обаче сочат, че пеенето им е същото като това на мъжките екземпляри, когато наблизо има хищници.

По темата

"Снабдихме гнездо на сини синигери с малък ястреб или смок мишкар и изследвахе реакциите главно на женските птици", заяви Херберт Хой от института. И мъжките, и женските екземпляри реагирали само когато били изправени пред заплаха, свързана с хищната птица. Присъствието на смока изобщо не ги накарало да пеят.

"Сините синигери може би демонстрират увеличена способност за бягство. Те показват на хищника, че са го забелязали, и че във всеки един момент могат да избягат", отбеляза ученият.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Ornithology.