Ердоган въведе извънредно положение за три месеца

Ердоган обяви извънредно положение в Турция. За срок от три месеца управляващите няма да спазват правата на човека. Президентът и правителството могат да пишат закони, без да се съобразяват с парламента. 

По темата

Според закона от 1983 година в ситуация на извънредно положение президентът има право да налага вечерен час, да забранява излизането без лични документи и притежанието на оръжие. Може да забрани и свободното събиране и сдружаване на гражданите.

Президентът може да забрани разпространението на вестници, списания, книги, аудио и видеозаписи. За разпространението на "лъжливи или преувеличени новини" и всяването на паника наказанието е до една година затвор и глоба до 30 000 лири. До три месеца затвор може да получи всеки, който е без или с фалшиви документи.

В извънредно изявление Реджеп Ердоган защити решението си за извънредно положение и заяви, че то не противоречи на конституцията и на демокрацията.

„Целта на обявеното извънредно положение е да вземем най-ефикасните мерки за премахване на терористичната заплаха възможно най-скоро. Това решение по никакъв начин не е срещу демокрацията, закона и свободите, а напротив – целта му е да засили и защити тези ценности”, заяви Ердоган.

Външните министри на редица страни изразиха безпокойство от мащаба на репресиите в Турция. Турският президент обаче беше категоричен, че никой няма право да му се меси.

Засега въведеното извънредно положение не се усеща по улиците в Турция. В Бурса малкото хора, които са готови да коментират политиката на Ердоган, са категорични, че са далеч от извънредна ситуация.

Предстои властите да обявят официално конкретните ограничения, свързани с извънредното положение. От българското външно министерство съветват всички българи да се съобразяват с въведените мерки по време на престоя им в Турция. Заради нестабилната обстановка остава в сила съветът да не се предприемат пътувания към Турция и да не се посещават оживени места в големите градове на страната.