То ще продължи 3 месеца

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви 3 месеца извънредно положение в страната., съобщават БТА и БГНЕС. 

По темата

"Извънредното положение е необходимо, за да се отстранят бързо всички елементи на терористичната организация, участвала в опита за преврат", каза Ердоган в президентския дворец в Анкара.

"Това отговаря на Конституцията на страната, не противоречи на демокрацията, правовия ред или гражданските свободи, а по-скоро трябва да защити и засили тези ценности", заяви той в телевизионно обръщение на живо. 

По думите му целта е бързо и ефективно да бъдат взети мерки за разгромяване на движението на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен. Европейците нямат право да критикуват решението ни да въведем извънредно положение, подчерта турският президент, цитиран от Ройтерс.

По думите му понижението на кредитния рейтинг на Турция от агенция "Стандард енд Пуърс", обявено по-рано днес, не отразява реалността в турската икономика, на турските пазари няма проблеми с ликвидността и централната банка ще се справи решително със ситуацията. Турция няма да изостави фискалната си дисциплина, увери той.

Ердоган заяви, че въоръжените сили следват заповедите на правителството. Той се зарече като президент и главнокомандващ да работи за прочистване на "вируса" от армията.