Той обеща справедлив процес за арестуваните за опита за преврат

Извънредното положение няма да ограничи пътуванията на българите в Турция. Това заяви турският посланик у нас н.пр. Сюлейман Гьокче, който даде извънреден брифинг.
 
Той увери, че това не е военно положение, а човешките права и свободи ще бъдат защитени. 

Посланикът увери, че извънредните мерки не засягат по никакъв начин българските граждани, които се намират в Турция или ще пътуват натам. И че те нямат връзка нито с туризма, нито с бизнеса, нито с пътуванията от и към страната му.

Възможно било дори извънредното положение да не продължи планираните три месеца, а само месец и половина. Идеята била през това време властите да установят окончателно кой и как е бил съпричастен на опита за преврат.

По темата

Извънредното положение имало за цел да улесни правителството в Турция, а не да затрудни нейните жители и гости. 

„Това не е военно положение”, заяви Гьокче.  

На няколко пъти дипломатът натърти, че е огорчен и разочарован от „конспирациите за репресии в Турция, които звучат доста диво”. Всъщност дивашки постъпили метежниците.

„Граждани са били премазвани от танкове”, заяви посланикът.

И въпреки множеството съмнения за съдбата на хилядите арестувани, посланикът увери. 

„Не трябва да има никакво съмнение, че процесът ще бъде проведен както винаги, при пълно зачитане на фундаменталните права и свободи, както повелява законът”.  

Що се отнася до гоненията и уволненията на хиляди служители на администрацията, учители, полицаи и общественици - и тук нещата не стояли точно така.

„ Уволнението не означава, че те са били задържани. Просто биват отстранявани от активна служба”, обясни Гьокче.

Временно. Докато се установи дали не са част от мрежата на Фетуллах Гюлен, която официална Анкара подозира за преврата. 

„Те действат от около 40 години. През цялото това време са отгледали поколение от хора, които са минали през техните школи”, разясни Гьокче. 

В свое интервю по-рано през седмицата посланикът заяви, че такива школи действат и днес в България. От ДАНС обаче казаха, че нямат такава информация. 

Посланикът отказа да сподели информацията, която има. За да не влиза „в противоречие с българските служби”. А турските служби, увери той, щели да се погрижат. 

„Турция ще е безопасна”, заяви Гьокче. 

Дотогава обаче остават нащрек за нови атаки.