Тези права ще се упражняват самостоятелно след подходящо консултиране

До 8 години затвор, ако злоупотребим с доверието на психичноболен или съзнателно го мамим. Това предвижда Законът за физическите лица, който прие правителството на днешното си заседание. 

Държавата отменя запрещението на хората с ментални увреждания. 

По темата

В момента у нас има около 7000 души, които са поставени под пълно или ограничено запрещение, което означава, че техните настойници ги представляват напълно пред властите, като оперират с банковите им сметки и имоти.

Досега, за да бъде принудително настанен психичноболен в болнично заведение се изискваше решение на съда, което отнемаше и много време. В бъдеще медицинска помощ може да бъде поискана и от самия болен, и от неговите роднини или от кмета на общината и отново съдебно решение. 

Според текста се предвижда предпоставката за придобиване на дееспособност да е единствено навършването на 18-годишна възраст.

„Новият законопроект дава възможност на хората да получат подкрепа в области, в които не могат да се справят сами. Когато някой има нужда да извърши правно действие, тогава ще се намери човек от съда, който да помогне”, обясни зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева. 

„Този закон ще даде възможност да планира, ако изпадне в старческа деменция, а не да го пратят близките в дом за възрастни хора и там да чака края на живота си. За пръв път се уреждат и правата на бъдна кома. Досега ако някой е кома, го чакат да умре или да се събуди, много често тези хора имат имущество, с което могат да платят за лечението си, но досега не беше ясно какво става”, добави Вергиния Мичева.