Служители на Центъра за настаняване от семеен тип в Шумен твърдят, че там се бият деца

Подозрения за насилие в дом за деца с увреждания. Започва разследване как се отглеждат и възпитават децата в специализирано заведение в Шумен.

В институцията са настанени деца с умствени и физически увреждания. Една от жените от персонала е Хюлия. Преди десет дни, когато си тръгва след нощна смяна, тя става свидетел на поредния, по думите й, бой. Снима го с телефона си и подава сигнал до институциите. 

Клипът не е монтаж, а е автентичен, твърди авторката му Хюлия Арон, детегледач в институцията. Плачещото дете е Венцислав, а снимката е на битата с пръчка по-рано Миглена. Арон е направила записа преди да си тръгне след нощна смяна на 6-и юли.
 
За системно насилие над деца в Центъра говорят и бивши служителки. 
 
"Има едно детенце Миглена, което е по-буйно. Нон-стоп е бита по краката, ритана с чехли", посочва Велислава Францова, която преди е работила в ЦНСТ. 
 
Двете обвинени служителки отказаха да се срещнат с екипа на Нова. Управителката на Дом 1 не приема тези обвинения. Категорична е, не разпознава гласовете.
 
"Гледаме децата както трябва, полагаме качествена грижа. Всеки може да пусне нещо в публичното пространство да направи един монтаж", посочва управителят на институцията Марина Андонова.
 
Заради жалба на Хюлия Арон от края на юни, миналата седмица комисия от Община Шумен е извършила проверка. Били констатирани разногласия в екипа. Направени са препоръки.
 
По случая са сезирани полицията, прокуратурата и Агенцията за закрила на детето.
 
Репортери: Надя Ганчева, Лили Вълкова