Много чужди компании отложиха поръчките си, а туристите отмениха пътуванията си

Загуби от 100 милиарда долара за икономиката на Турция след преврата. Много чужди компании отложиха поръчките си, а туристите отмениха пътуванията си. Фирмите у нас, които търгуват с Турция, също вече трупат загуби. 

По темата

От нощта на танковете до днес напрежението при съседите е основна тема в един турски ресторант. Още с първите изстрели по улиците на Турция завалели и съобщения от семействата на готвачите, които работят там.

След като страхът за близките отминал, дошъл друг - за бизнеса. Сега доставките на основни продукти, с които се готви, закъсняват, а поскъпването на пазарите там – скоро ще се отрази и тук.

За Татяна това значи загуби. Приятелите й от Турция, които правят бизнес у нас, също вече усещат кризата. Турските фирми у нас са над 2000. При повечето от тях обаче все още не се усеща криза. По-трудно ще е за тези, които търгуват с турски фирми. 

За Татяна по-големи са загубите от това, че губи майстори в кухнята, които след нощта на преврата, още не могат да се върнат. Минусът за едни ще е плюс за други. Тъй като бизнесът очаква турските инвестиции у нас да скочат.

Плюс вече усеща и туризмът у нас, тъй като много от тези, избрали екскурзия в Турция, сега почиват по родните курорти.