Част от кварталите на града изглеждат като под обсада

Властите в Рио трудно се справят с престъпността. Част от кварталите на града изглеждат като под обсада. Тежко въоръжени полицаи патрулират по улиците и около олимпийското градче.

Часове преди началото на Олимпиадата над стадион „Маракана” в Рио де Жанейро проехтяха фойерверки като част от официалната репетиция преди откриването на игрите. 

По темата

Домакините още нямат повод да празнуват заради проблемите със сигурността,  които сериозно може да помрачат Олимпиадата. Само на метри от празничната атмосфера заради криминалната обстановка в града тежко въоръжени полицаи патрулират по улиците.

85 хиляди служители на реда, сред които федерални полицаи, военни и цивилни, ще се грижат за реда на Олимпиадата. Броят им е два пъти повече от охраната по време на игрите в Лондон. Последните месеци Рио отбелязва сериозен скок както на кражби и хулигански прояви, така и на убийства и други тежки престъпления. Не са застраховани дори участниците в игрите.

Българската делегация в Рио също влезе в статистиката със загубите. 27-годишният състезател по борба Николай Байряков се прости с два мобилни телефона. Те били откраднати от стаята му. Така родните спортисти се наредиха до тези на Сърбия и Австралия, които също бяха ограбени.

Въпреки този сериозен удар по имиджа на Бразилия, част от туристите, дошли за Олимпиадата, не се чувстват застрашени. Паралелно с усилията на полицията върви и подготовката за тържественото откриване на 5 август.