"За" и "против" ползите от ядрения проект

Трябва ли да има рестарт на проекта за строителството на нова атомна централа край Белене? В момента страната ни дължи на Русия над един милиард лева заради прекратяването на проекта. Събрахме мненията на хората от Белене и на енергийните експерти.

Стоп на изграждането на вторатва атомна централа Министерският съвет наложи през 2013 г. Мотивът на тогавашното първо правителство на Бойко Борисов беше, че централата ще струва много и държавата няма пари за нейното финансиране.

По темата

Три години по късно обаче, отново се заговори за това, че "Белене" трябва да се строи. Новина, която очакват и в малкия град Белене, около който е построена централата.

Според експертите, всички в Европа, които планират ядрени проекти, са ориентирани към собствения си пазар. А сега ние нямаме нужда от повече мощност. Дългосрочно проектът „Белене” може и да е полезен, но трябва да се знае от рано точно кои източници на ток у нас ще отпаднат.

„Засега на пазара има повече мощност, отколкото е необхдоимо, така че не се очертава необходимостта от нова мощност, било то ядрена. Освен ако не говорим за това, че ще бъдат изключени съществен брой централи след 10 години”, коментира Антон Иванов от Българския енергиен форум.

По думите на Иванов има още една възможност какво да се прави с техниката от Белене - да се използва за модернизация на Козлодуй.

„Това е опция, която е разумна и бих предложила и тя да бъде отчетена при бъдещо развитие на ядрения бизнес в България”, споделя още Антон Иванов от Българския енергиен форум.

Няма друго решение, освен рестарт на проекта за строеж на АЕЦ "Белене", заяви премиерът Бойко Борисов вчера.

„Ако този проект е, както казват БСП, толкова жизнен, ще дойдат частници, които ще го купят и ще го направят. Заедно с нашия съпорт, който ще има. Това е решението”, увери от телевизионния екран премиерът Борисов.

„Това е поредният предизборен балон”, изказа се енергийният експерт Румен Овчаров.

А хората в Белене се надяват да не е поредното обещание за рестарт на проекта за строеж на атомната централа, което вече са чували.

Министерският съвет ще има последната дума - да се възобнови ли строежа на атомната централа или не. Дали площадката в град Белене ще се превърне във втората атомна централа в България и кой точно ще я финансира предстои да разберем.

Репортер: Биляна Борисова