Според него е глупост българските изтребители да се ремонтират в Полша

По темата

"Трябва да си върнем лиценза за ремонт на самолети", заяви в студиото на "Здравей, България" премиерът Бойко Борисов относно ремонта на българските изтребители в Полша.

„Авионамс” (компанията предлага модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39, бел. ред.) е разположена на стотици декари на самата писта на летище „Граф Игнатиево”. Работеше се това летище да бъде закрито и да започнем да ремонтираме самолетите и Миг-овете в Полша", каза още той.

И поясни: "Едно толкова прагматично решение да не пращаш самолетите в Полша и да харчиш пари за това и те след това да взимат части от Русия и да ги връщат в Полша и да идват други, които да се правят тук, в България. Ние правим всички ремонти, а двигателите се пращат в Русия да се ремонтират, а българските самолети отиват да се ремонтират в Полша. Ето това се казва глупост!"

Той коментира и реакторите, които България плати за построяването на атомната централа в Белене.

„Въпросът е какво да правим с реакторите, които ще платим. Дотук имаме близо 3 млрд. евро похарчени за два реактора. Ако те са рентабилни, държавата и сега няма 20% от БВП да заделя за нейния строеж. Трябва да го направим частен проект с различни варианти колко да бъде делът на държавата. Ако този проект е добър, ще дойдат частници и ще го направят. Ако БСП са искали нова атомна централа, да са я построили досега”, коментира още премиерът Бойко Борисов.

И е убеден: "По отношение на НАТО и ЕС България няма друга алтернатива". Руският газ минава през натовските държави Холандия и Германия. А ние имаме Ново село, Безмер, до 3000 войници на година при нас. Имаме учение „Бриз” на Шабла”.

Още от разговора с Бойко Борисов:

Борисов: Не съм готов да се кандидатирам за президент

Борисов: Притеснен съм за бъдещето на България