Парламентът даде зелена светлина за модернизиране на техниката

 

България купува нови бойни кораби и самолети. Парламентът даде зелена светлина за мащабната инвестиция, която трябва да обнови военната ни авиация и флота.

Още по темата

 

Според предварителните сметки, това ще струва на страната 2 милиарда и 400 милиона лева през следващите 6 години. С тях ще се купят 2 бойни кораба и 8 изтребителя. Само БСП и „Атака” бяха против решението. Според тях, разходът е неоправдано висок и крие риск от корупция. Управляващите пък го защитиха с аргумент, че без модернизация армията ни е обречена.

 

„Започна се възраждането на българската армия. Тука не е важен броят на техниката. Не е важен броят на ракетите. Важно е отношението на обществото - към армия, към сигурност, към държава. Парите никога не са съизмерими със сигурността, коментира ген. Константин Попов, началник на отбраната.

 

 

"Днес ще вземем решение, което ще натовари изключително, бих казал дори фатално, бюджета с над 2 млрд. лева", коментира по-рано независимият депутат Велизар Енчев. 

 

"Това е закъсняло решение. Толкова закъсняло, че заедно с другите проекти за превъоръжаване и модернизация ще ни струва ако не колосална, то поне респектираща сума от над 5 милиарда лева", заяви Ангел Найденов от БСП. 

 

 

 

Участие в дебата взе и министърът на отбраната Николай Ненчев.

 

В мотивите за закупуването на бойния самолет се казва, че това е важно за националната ни сигурност и за колективната отбрана на НАТО и ЕС. Посочва се също, че така ще отпадне зависимостта ни за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС.

 

В сегашния състав на ВВС влизат 19 броя самолети МиГ-29, от които 15 са изпълнили мероприятия по удължаване на назначения ресурс до 40 години или 4000 часа, а на другите трябва да се удължи животът. 

 

Видео: БГНЕС