"Утре ще бягам с цялата си любов и ще оставя сърцето си на пистата”, заяви тя за NOVA

Ивет Лалова-Колио отново е на олимпийски финал след 12 години пауза. Българската звезда в спринта се класира за заключителното бягане на 200 м, след като в полуфинал №2 завърши втора, с резултат 22 секунди и 42 стотни. Преди европейската ни вицешампионка финишира Мари-Жозе от Кот д'Ивоар с 22.28 секунди.

По темата

Лалова си осигури право на участие във финала по място, без да трябва да чака евентуално продължаване напред по време. За Ивет участието в спора за отличията на половин обиколка ще бъде първо от Игрите в Атина 2004 г., когато тя зае 5-а позиция на 200 метра. През миналата година Лалова завърши 7-а във финала на дисциплината на Световното първенство по лека атлетика в Пекин.

Финалът на 200 m за жени в Рио е на 18 август сутринта от 04:30 ч. българско време, като според обявения вече стартов лист Ивет Лалова-Колио ще бяга на 8-а пътека.

По думите ѝ спринтът на 200 м през годините се е развил много.„Аз вече изпълних моята цел – влизане във финала. Говорим за един от най-трудните спортове, а спринтът на 200 м е един от най-трудните. Винаги съм била оптимист. Утре ще бягам с цялата си любов и ще оставя сърцето си на пистата”, заяви за NOVA Ивет Лалова.

„С тези резултати, с които преди се печелеха състезания, сега дори не можеш да се

класираш. Миналата година се класирах на финала на Световното първенство”, коментира Лалова.

Относно отказа ѝ да се състезава на полуфинала на спринта на 100 м, тя заяви, че е много трудно да се подготвят няколко бягания на едно и също състезание. А освен това тя е имала контузия, от която е искала да се възстанови.

"Винаги съм оптимист, но ако искате от мен да кажа, че утре отивам и ще взема лесно медал, това е много трудно и изключително трудно постижимо. Затова аз мога да кажа, че утре ще бягам с цялата си любов и ще оставя сърцето си на пистата", заяви Лалова. 

За да закрепи костта, д-р Николау поставя в бедрото й пирон с дължина 38 сантиметра. Три години по-късно прави нова операция, по-тежка и от първата - за да го извади. За

Ивет причината е една: "Повярвайте ми, ако не исках да се върна на пистата със старите резултати, нямаше да направя това нещо, защото беше много тежко след това. Но – слава, Богу, всичко мина", сподели спортистката. Финалът със затаен дъх ще чака цяла България. Но и един много специален човек в Гърция - д-р Лакис Николау. След жесток инцидент преди 11 години, бедрото на Ивет е раздробено. А съдбата и нуждата от спешна операция в Атина я среща именно с него.

А осем години, след като е кацнала,  подкрепяна от патерици, Ивет пристига на Летище София, но този път носи в ръцете си два сребърни медала - от Европейското в Амстердам.

Ивет още пази в своя дом 38-сантиметровия пирон. Той е във витрината с титлите и медалите. Там, където скоро, надяваме се, ще заблести и олимпийското злато.

Снимки: Костадин Андонов